Сигналът, който дава служебният министър-председател е много негативен.  Създава се

...
Сигналът, който дава служебният министър-председател е много негативен.  Създава се
Коментари Харесай

Иво Инджов: Сигналът, който дава служебният министър-председател е много негативен

Сигналът, който дава служебният министър-председател е доста отрицателен.  Създава се чувството, че служебният министър председател е на повикване от водача на ГЕРБ - Бойко Борисов. Това сподели в предаването   " България, Европа и светът на фокус "  на  Радио " Фокус "  политологът доцент Иво Инджов във връзка желанието за кадрови промени в служебният кабинет, които Димитър Главчев разгласи.

" Отново изникват въпросите: Удачна ли беше тази формула за служебното държавно управление с смяна на Конституцията? Доколко той е ваксиниран от политически напън - явно няма никаква имунизация. Какво ще стане оттук нататък ", изясни доцент Инджов.

Според политолога претекстовете за желаната промяна на външния министър са доста неразбираеми: " Хората по високите етажи на властта знаят защо става дума, само че необятната общност, до която стига прессъобщението би трябвало да гадае или да редят някакъв пъзел какво значи всичко това. Трябва да има по-ясна институционална връзка с жителите.

Политологът обърна внимание, че теоритично е изцяло допустимо президентът да откаже да подпише указа за промяната на министър: " Той има това право. Сегашната законова уредба обаче не споделя какво след при негов отвод. Това би довело до огромна рецесия, от която България няма потребност. С доста висока степен на възможност е, че президентът ще подпише настояването на служебния министър председател Главчев за промяна на вътрешния министър, защото Румен Радев вече на няколко пъти даде ясно да се разбере, че макар че не утвърждава измененията в Конституцията в частта за служебното държавно управление, той няма да основава спънки на новия формат на служебно държавно управление, само че в същото време няма да носи и отговорност за решенията на хората и политическите сили, които редят служебното държавно управление. Държавният глава ще подпише указа, само че ще продължи да подлага на критика сегашната формула на служебно държавно управление ", счита доцент Инджов. 

Според Инджов, ако Даниел Митов стане външен министър, ще се затвърди усещането, че това е длъжностен кабинет - гарнитура ГЕРБ лайт.

" Очевидно има проблеми в държанието на настоящия външен министър и явно той не е удачния човек за този пост, само че тук поражда въпросът - какъв метод е имал министър председателят Главчев откакто му е била предоставена тази виновна задача. Още по-тревожното е за какво се поддава на напън на някогашния си политически началник, какъвто се явява Бойко Борисов ", разяснява още политологът.

Доц. Иво Инджов посочи, че в случай че има Закон за служебното държавно управление, нещата биха били по-ясни: " Но партиите от сглобката са в дълг към българските жители, тъй като най-вероятно недопускайки, че толкоз рано ще има предварителни избори, не стигнаха и до този закон ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР